maanantai 17. marraskuuta 2014

Mausteinen kakku

Salainen leivontaystäväni lähetti minulle kivan kahvikakun reseptin, jossa tuoksui jo ihanasti joulu. Eikä pelkästään tuoksunut. Makukin viittasi piparkakkuun appelsiinin vivahde mukanaan...
Tässä se teille muillekin kokeiltavaksi:

Mausteinen kakku:
2 dl siirappia
2 rkl piparkakkumaustetta
100g voita
2 dl piimää
1 dl smetanaa tai kermaa
2 rkl hillottua appelsiininkuorta
2 munaa
2 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

- kuumenna uuni 175c, voitele ja korppujauhota iso vuoka (vähint.1l)
- kuumenna siirappi ja mausteet
- sekoita joukkoon rasva, piimä, smetana/kerma ja appelsiinin kuoret
- vaahdota munat
- lisää joukkoon jauhosoodaseos ja siirappiseos
- paista n 1h

perjantai 14. marraskuuta 2014

Paketti uudelta salaiselta Ystävältä

Huomatkaa paletin teksti: Huolella valittu!


Ilmoittauduin jälleen mukaan SLYkierrokselle, jonka numero on 29. Teemana kahvikakku ja mukaan "pakollisina" liitetään kolmelle kierrokselle piparkakkumaustetta ja tummaa suklaata. Joka kerta, kun availen pakettiautomaatin luukkua koodilla, olo on jännittynyt kuin jouluna. Koskaan ei tiedä, minkälainen paketti luukun takana odottaa!

Taas koin wau-tunteen. Laatikko oli paketoitu ruskeaan "voimapaperiin" ja sen ympärillä oli ihana organzanauha ( joka myös on tässä kuvassa). Osoitetiedot oli kirjoitettu kauniilla käsialalla. Kotiinpäästyäni poikani oli riemuissaan auttamassa paketin avaamisessa, joten ulkoasun ihailu jäi lyhyeen...

Ja kauneus jatkui paperin poistuttua: esille tuli tuo laatikko, jossa luki "Huolella valittu" - kiva yksityiskohta. Paketin kätkösitä löytyi seuraavaa: Ihana tiskirätti, jossa ohje jouluisiin piparkakkuihin. Pieni kirja, jossa ohjeita kakkutikkareihin, macaronseihin ja muihin pikkuherkkuihin. Kaunis viinipullon kaulus? (wine collar).  Geishan tummasuklaapatukka (kuvassa vain paperi....). Muut tarvikkeet olivat ainesosia mukana tulleeseen reseptiin, joka on "mausteinen kakku". Kuvassa vielä siis rusinoita, piaprkakkumaustetta ja appelsiininkuoria.

Paketti oli jälleen aivan huippu! Kiitos paljon. Mukana tuli paljon ylimääräistä tarpeellista, jotka ei varsinaisesti kuulu tuohon teemaan. Olen kiitollinen salainen ystäväiseni, kuka oletkaan...?!

Isänpäiväkakku ruotsalaisittain

Tässä kakussa on koristeena sormisuolaa

Viimeksi Ruotsissa käydessämme, ostin sieltä itselleni tuliaiseksi Hembakat-lehden. Isänpäivän alla muistin nähneeni siinä mukavankuuloisen, hieman erilaisen kakkuohjeen...tuumasta toimeen ja testaamaan!
 Pohjan teko oli helppoa ja hieman erilainen kuin peruskakussa. Ohjeessa pyydettiin paistamaan 3 saman kokoista, erillistä pohjaa. Minulla oli 2 saman kokoista vuokaa, jotka olivat läpimitaltaan hieman isompia kuin ohjeen vastaavat, joten oikeasti nuo kerrokset tulisi olla ohuemmat ja 2 täyteväliä. Pieniä ongelmia täytteen ohjeessa tuotti sana glukos!? Minulla oli glukoosisiirappia ja keittelin sitä täytteeksi. Se ei kuitenkaan paksuuntunut toivomallani tavalla, joten laitoin sekaan hieman tummaa siirappia. Täyte oli hyvänmakuinen, mutta liian juokseva, eikä näin ollen pysynyt välissä toivotulla tavalla. Kokonaisuus ja makuyhdistelmät kakussa olivat erityisen toimivat näitä em. teknisiä ongelmia lukuun ottamatta. Suosittelen! Kakun kolakastikkeeseen tulee sormisuolaa, kuten tuohon koristeeksi pinnallekin. Aluksi kuulosti hassulta, mutta voin taata, että makeassa kakussa tuo ohut suolahippunen oli juuri oikeassa paikassa. Hieno makuyllätys...

Chokladtårta med salt kolasås
pohja:
350g vehnäjauhoja (5,5dl)
450g sokeria (5dl)
120g kaakaota (3 dl)
10g soodaa (2tl)
10g leivinjauhetta (2tl)
12g vaniljasokeria (1,5rkl)
10g suolaa (1,5tl)
165g kananmunia (3 kpl)
350g maitoa (3,5dl)
180g öljyä (2dl)
300g keitettyä kahvia (3dl)
- vuoraa 3 vuokaa leivinpaperilla, joiden halkaisija on 22cm
- vatkaa munat, maito ja öljy käsivispilällä sekaisin
- sekoita kuivat aineet ja lisää ne vähä kerralla vatkaten nesteisiin
- lisää kahvi vähän kerralla samalla huolella vatkaten
- jaa taikina kolmeen vuokaan ja paista uunin keskitasolla 50-55min.
- anna jäähtyä kunnolla ennen vuoasta poisottamista

Suolainen kola/kinuskikastike
50g glukoosia
100g sokeria (1 1/4dl)
100g kermaa (1dl)
30g voita
sormisuolaa
- lämmitä glukoosia paksupohjaisessa kattilassa
- lisää sokeria vähän kerrallaan ja sekoittele, kunnes seos on ruskeaa karamellimaista
- lisää varoen, vähän kerrallaan kerma
- ota pois liedeltä, jäähdytä ja lisää voi sekä sormisuolaa maun mukaan taittamaan makeutta

Marshmallow-täyte
250g suolatonta voita
120g tomusokeria (2dl)
3g vaniljasokeria (1tl)
213g Marshmallow Fluffia (1purkki)
- vatkaa pehmeä voi, tomusokeri ja vaniljasokeri
- lisää Marsmallow purkki ja vatkaa kuohkeaksi

Täytä kakku. Jokaiseen väliin tulee siis molempia täytteitä. Alle valkoinen Marshmallow ja sen päälle ohuempi kolakastike.

Voikuorrutus
300g maitosuklaata
8g vaniljasokeria (1rkl)
150g munanvalkuaisia (4-5kpl)
220g sokeria (2,5dl)
suolaa
300g voita huoneenlämpöisenä
- sulata suklaa mikrossa/vesihauteessa
- vatkaa valkuaiset ja sokeri
- lisää voi vähän kerrallaan valkuaisvaahtoon ja samalla tavalla suklaa
- kuorruta kakku
- koristeena voi olla oman maun mukaan esim. suklaata ja sormisuolaa, joka antaa hienon makuelämyksen...


tiistai 11. marraskuuta 2014

Arpaonni suosi

Arpaonni suosi minua SalainenLeivontaYstävä 29-kierroksella. Kaikkien rinkiläisten kesken arvottiin Korpiahon makuhunajaa. Posti toi minulle kaneli-, puolukka-, ja omenahunajaa! Sydämellinen kiitos sponsorille ja onnettarelle! Taidanpa mennä keittämään iltateetä...

sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Turtles-kakku


Tällaiseen kakkuun sain ohjeet Pyhäinpäivän synttärisankarilta, jolla tuli 7vuotta täyteen. Sisällä vaalea kakkupohja ja mansikkarahka, jossa pienenä terästeenä Marianne Crushia. Päällisen ruskean massan olen itse tehnyt. Ohje siihen on helppo: 200g sulatettua suklaata ja 100g glukoosia. Turles on tehty kaupan massoista. Onnittelut vielä kerran 7vee Oliverille!

Better than sex-muffinssit

 
Tein näitä superherkkuja illanistujaisiin, joihin ystäväporukasta kukin teki jotain nyyttäriperiaatteella. Minun jälkkäriosuus koostui pannacotta-jälkkäristä ja näistä ihanuuksista kera kahvin ja konjakin...

Löysin tämän reseptin KakkuKatrin sivuilta, jossa muffinssi oli ylistetty sekä Katrin että lukijoiden toimesta maasta taivaisiin. Ja tottahan se oli. Makuyhdistelmät olivat taivaalliset! Laitan tähän Katrin sivuilta ohjeen. Tein tuotteen gluteenittomana ja voin kertoa, että toimi silläkin tavalla loistavasti. Täytteen määrä oli aika runsas! sanoisinpa, että puolet tuosta määrästä riittää tähän määrään muffinsseja.

Devil's food cake cupcakes

                                           3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
                                           0,5 dl kiehuvaa vettä
                                           175 g huoneenlämpöistä  voita
                                           1 1/4 dl sokeria
                                           2 tl vaniljasokeria
                                           2 kananmunaa
                                            3,5  dl vehnäjauhoja
                                            0,5 tl soodaa
                                             1 dl maitoa

                                                       Täyte:

Kondensoidusta maidosta keitetty kinuski (saa valmiiksi keitettynä kaupoista tai  voit itse keittää makeutetusta kondensoidustamaidosta)

Tässä voi käyttää myös jotain muuta kinuskikastiketta
Tee muffinsseihin kolosia paiston jälkeen ja täytä ne

kinuskilla. Säästä ylijäänyt kinuski koristeluun.

Unelman pehmeä kuorrutus:

Lisäksi: suklaapatukka ( Mars, Daim tms.)
  • 5 rkl  vehnäjauhoja
  • 2,5 dl maitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 225 g voita
  • 2 1/4 dl hienoa sokeria
Laita kattilaan maito ja vehnäjauhot, sekoittele keskilämmöllä niin kauan etä seos sakenee, nosta sen jälkeen jääkaappiin jäähtymään.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää  vaniljasokeri.
Yhdistä maito-jauhoseos ja voi-sokeriseos ja vatkaa ainakin 3 minuuttia kunnes kuorrutus on pehmeää ja kuohkeaa, lähes kermavaahtomaista.